ápr
4

Kötődési viselkedés

 

Mielőtt elmélyednénk a kérdésben, az olvasó választhat, melyik leírás illik rá leginkább

 

1., "Könnyű másokhoz közel kerülnöm emocionálisan. Jól érzem magam, ha függök másoktól, és mások is függnek tőlem. Nem tartok attól, hogy magányos leszek, és attól se félek, hogy mások majd nem fogadnak el engem."

 

2., "Szeretnék másokkal szoros, intim viszonyba kerülni, de gyakran tapasztalom, hogy mások vonakodnak attól a közelségtől, amire én vágyom. Rosszul érzem magam közeli kapcsolat nélkül, de gyakran attól félek, hogy mások nem értékelnek engem annyira, amennyire én értékelem őket."

 

3., "Jól érzem magam közeli emocionális kapcsolatok nélkül is. Nekem nagyon fontos a függetlenség és az önmagammal való elégedettség érzése. Független akarok lenni másoktól, és mások se függjenek tőlem."

 

4., "Számomra kellemetlen közel kerülni másokhoz. Érzelmileg közeli kapcsolatot nem akarok, de nehéznek érzem, hogy másokban teljesen megbízzak vagy függjek tőlük. Attól félek megégetem magam, ha mások túl közel kerülnek hozzám"

megítélés 1.png

A négy kötődési stílus, négy élménymódot is jelent, mely sokszor függ a partner minőségétől .

 

A biztonságosan kötődők bíznak önmagukban és bíznak másokban, képesek valódi intimitásra, és nem féltékenykednek, mert a másikról is feltételezik az őszinteséget.

A bizonytalanul kötődő gyakran idealizálja másikat, ugyanakkor feltételezi róla, hogy az nem szereti őt eléggé, ezért gyakran szorong attól, hogy a másik el fogja őt hagyni. Felfokozott lehet szexuális igénye, mert a másik fél ismételt megszerzése és kielégítése fokozza a biztonságérzetét. A bizonytalan kötődő sokszor önmaga biztosítására teremt külső kapcsolatot. A sok kapcsolat ugyanis látszatbiztonságot nyújt, nincs elhagyatottságérzet.

A félelemteli-elkerülő  nem bízik sem önmagában, sem másokban, s bár vágyik az intimitásra, azt általában képtelen elérni félelmei miatt. A feleségükkel durva bánásmódot mutató férfiak között igen magas az arányuk, vagyis ha mégis megházasodnak, a világgal szemben érzett haragjukat feleségükön élik ki.

Az elutasító-elkerülő típus eleve alacsony intenzitású kapcsolatokat preferál, nem bízik senkiben, így a hűtlenség természetes számára, hisz nincs elkötelezettség. Az alkalmi szexuális kalandok leginkább erre a típusra jellemzőek, az egyéjszakás kalandok ugyanis nem igényelnek elköteleződést.

Paradox módon a bizonytalanul kötődők és az elutasító elkerülő típus körében egyaránt gyakori a hűtlenség. A bizonytalanul kötődők a fokozott intimitást keresik, az elutasító elkerülők pedig az intimitást kerülik a külső kapcsolatokban. A látszatra azonos viselkedés(jelen esetben a hűtlenség) ellentétes rejtett igényt takar. A hűtlenség tehát éppúgy fakadhat a távolságteremtés igényéből, mint a szeretetvágyból.

 

típus3.jpgA Birtokló és a Játékos szerelemstílussal jár együtt a félrelépés.
A Játékos szerelemstílus az élvezetet és a változatosságot tartja fontosnak, nem igényli a az érzelmeket, az intimitást, sőt ezeket kerüli.
A Birtokló stílus is hajlamosít hűtlenségre, hiszen a Birtokló vágyik a szenvedélyes, intim kapcsolatra, mert abban érzi magát biztonságban, s ezért képes még félrelépni is.

A bejegyzés trackback címe:

https://elgondolatok.blog.hu/api/trackback/id/tr445195892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása